Svátek sousedů potřetí ve Všestudech

pohled přes Veltrusy na Všestudy z výškyObčanské sdružení Dolní Povltaví o.s. a obec Všestudy organizují pro Všestudské i přespolní již třetí setkání u příležitosti Svátku sousedů. Tentokrát se v úterý 27/5/08 od 17:00 sejdeme – kde jinde než v hostinci U Přemysla ve Všestudech.

Loňský večer byl „historický“: s Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu nám neobyčejně poutavě přiblížil období heydrichiády a mnohé doslova udivoval znalostí osudů jednotlivých občanů Lidic.

Letošní téma pochází z jiného soudku, neméně zajímavého, totiž jazykového. Tím tématem jsou totiž místní jména v Dolním Povltaví (od Bukole až po Zlončice)a pomístní jména Všestud a Dušník (Lada, Na kostelíku a mnohá jiná). Lidé se často dohadují, kde se vzaly názvy našich obcí a jejich částí. Ne každý ale ví, že jmény (osob, zvířat, věcí, míst…) se zabývá seriózní odnož jayzkovědy, totiž onomastika.

Tento článek byl publikován na webu Všestud.

časopis Acta OnomasticaNašimi známými místy nás tedy netradičním způsobem provede náš host, PhDr. Milan Harvalík, Ph.D., vedoucí oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český AV ČR. Milan Harvalík je autorem odborných článků i publikací a také mj. spoluautorem velkého Slovníku pomístních jmen, který postupně vychází. Posluchači rozhlasu si vzpomenou na rozhlasový Divnopis (seriál o zvláštních jménem měst a obcí), jehož je rovněž spolutvůrcem. Povídání o původu jmen obcí a míst bude doplněno promítání historických i současných záběrů těchto lokací.

Otázek spojených s názvy našich vsí a městeček je bezpočet: víte například, který název je starší: Dědibaby, nebo Jedibaby? Jak vznikly Mlčechvosty, Chvatěruby nebo Hleďsebe? Kdo byli dušníci a proč se po nich jmenují vesnice? Které vsi se říkalo Klomín? Cože se to loupilo v Kralupech? Anebo snad loupalo? Proč není správné skloňovat: „do Odoleny Vody“… a mnoho a mnoho dalšího se můžete dovědět, pokud se vydáte na setkání sousedů do Všestud. Bude tu také možné zalistovat knihami a dovědět se tak něco třeba o svém vlastním jméně či příjmení.

Druhou část programu nelze vynechat: populární promítání historických fotek či pohledů ze Všestud a okolí se tu pomalu stává tradicí a rodinné archivy už vydaly mnoho pokladů.

Vstupným je tácek libovolného občerstvení – ať už doma vyrobeného, nebo koupeného. Nealkoholické nápoje hradí obec Všestudy. Přijďte pobejt, bude o čem mluvit.