A pak že ve Veltrusích není kultura!

knihovna VeltrusyV posledních dvou letech se ve Veltrusích konalo hned několik větších kulturních akcí a některé z nich se patrně stanou dobrou tradicí. Vánoční jarmark, velikonoční výstava, nově masopust… když k nim přičteme další podniky typu Bezva den (letos se bude konat 14/6), Veltruský Corvus a další aktivity, převážně konané ZŠ, MŠ, kulturním výborem města, SHSŠ Basilard a Havránkem, není bilance na maloměsto špatná. Vílou sobotu si Veltruští ještě zpestří velikonoční dny sobotním programem na zámku (22/3/08). Pro děti je zábava připravena na celý den, jak se dozvíte níže.


Program dne, který zahrnuje například výstavu ve špýcharu, ukázky malování kraslic, pletení z proutí, vyšívání, suché vazby, doplní dětské práce na téma Velikonoce (DDM Kralupy nad Vltavou) a dvoreček plný živých zvířátek pro potěchu dětí i dospělých. V 17 hodin vystoupí skupina Reliéf, známá svými perfektně sladěnými vokály, které ji řadí k nejlepším bluegrassovým kapelám nejen u nás. Bližší informace najdete na stránkách zámku. Návštěvníci jistě také ocení otevření restaurace Terasa pro tento den.

V minulých dnech mohli zájemci navštívit výstavu o historii a současnosti veltruské knihovny, kterou připravila současná knihovnice Jitka Lísková. K vidění tu byly nejen vzácnější knihy z knihovny, jež vznikla jako čtenářský spolek v roce 1881, ale i takové, které se vztahují k městu a jeho okolí. K lákavým exponátům bezesporu patří knihy s věnováním autorů (např. Arnošt Lustig), ale třeba i statistiky návštěvnosti z let 50. minulého století či seznamy zakázaných knih z období dvou totalit. Od pátku 21/3/08 je nově zpřístupněna malá místnost pro dětské čtenáře čítající prozatím necelou tisícovku svazků. Všechny prošly rukama Jitky Lískové – putovaly nejprve ze skladu k vyčištění, do tašky, pak dostaly nové obaly a zpět do knihovny. „Dětem přátelské“ je i členění fondu, které nezapomíná kupříkladu ani na oddělenou doporučenou školní četbu.

A to ještě určitě nevíte o všem, co se chystá na jaro a léto… nechte se překvapit, Havránek nezůstane pozadu.

Tento článek byl publikován na webu RC Havránek.