Úřady můžete kritizovat i chválit

odměna v soutěži Otevřeno - zavřenoMáte dobré zkušenosti s úředníky? Nebo naopak špatné? Tak to dejte vědět i ostatním lidem prostřednictvím soutěže Otevřeno – zavřeno. Už popáté mohou občané nominovat úřad nebo úředníka za dobrý či špatný čin týkající se otevřenosti a přístupu k informacím díky soutěži připravené obecně prospěšnou společností Otevřená společnost.

Nominace je možné posílat do 8/9/07 na adresu kuzileko(zavináč)senat(tečka)cz, a zároveň nominace(zavináč)otevrete(tečka)cz. Výsledky budou zveřejněné na tiskové konferenci 27/9/07.


Tituly obdrží nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů vůči veřejnosti v České republice za období září 2006 – září 2007. Hodnotí se poskytování informací občanům, zneužívání radničních periodik, aktivní zveřejňování informací apod.

Soutěži v minulých letech věnovala média mimořádnou pozornost. Výsledky roku 2006 (1. místo Otevřeno: Praha 6, 1. místo Zavřeno: Jihomoravský kraj), fotografie z předávání cen a další informace najdete na www.otevrete.cz.

Soutěž souběžně probíhá ve třiceti zemích světa. Koordinuje ji mezinárodní asociace Freedom of Information Advocates Network.

Podmínky soutěže
V nominaci přesně uveďte označení úřadu (tj. název, případně i jméno konkrétního úředníka), stručný popis činu, za který úřad nominujete, kontakt na navrhovatele (e-mail, telefon) a případně další kontakt, na kterém je možné čin ověřit. Nominace ze strany samotných úřadů nesoutěží. Jména navrhovatelů uchováme v tajnosti.