Letecké fotografie nejen pro Svátek sousedů

letecký snímek VšestudUž podruhé hostila obec Všestudy Svátek sousedů, a podruhé se tak promítaly historické fotografie z obce i jejího okolí, které organizátorům zapůjčili sami obyvatelé Všestud a vedlejší osady Dušníky nad Vltavou. Tentokrát však promítání předcházela zhruba hodinová přednáška zástupce ředitele Vojenského historického ústavu PhDr. Eduarda Stehlíka, jak jsme již v pozvánce psali. Zdálo se, že všechny účastníky zaujala, neboť měli hned několik dotazů týkajících se tématu: atentátu na Heydricha a následného vyhlazení Lidic. Působivé vyprávění dokumentované řadou fotografií nenechalo diváky bez pohnutí.

pozn.: odkaz na stránku s leteckými fotografiemi najdete na konci článku


přednáška PhDr. Eduarda StehlíkaPo krátké přestávce, kdy mohli všichni ochutnat výborné občerstvení, jež v úterý 29/5/07 donesli sami návštěvníci (jako vstupné na akci), už přišly na řadu fotografie doprovázené komentářem těch, kdo je zapůjčili. Kromě historických fotografií se na stěně hospodského sálu objevily i snímky ze současnosti: letecké fotografie Veltrus, Všestud a blízkého okolí. Několik z těchto snímků si nyní můžete prohlédnout i na těchto webových stránkách. Úplně nakonec pak návštěvníci zhlédli film shrnující dva architektonické návrhy přestavby centra Kralup nad Vltavou.

vystavené materiály týkající se obce a okolíV průběhu večera tu bylo k nahlédnutí několik stolů plných dalších fotografií, knížek a brožurek týkajících se obce i jejího okolí. Nechyběla ani knížka Lidice – Příběh české vsi, jejímž autorem je právě Eduard Stehlík.

Díky patří všem, kdo přišli nebo i předem zapůjčili dokumenty, přednášejícímu (který se vzdal honoráře), obecnímu úřadu za zajištění sálu a distribuci pozvánek a společnosti MERO za půjčení dataprojektoru.

Letecké snímky najdete na speciální stránce.

Tento text byl publikován na webu Všestud.